top of page

 

Λόγω ελλιπούς  πληροφόρησης ή παραπληροφόρησης συχνά αργούμε να εντοπίσουμε το ενδεχόμενο πρόβλημα οράσεως με αποτέλεσμα να μην το αντιμετωπίζουμε στην ώρα του και αυτό να χειροτερεύει και να μας δυσκολεύει στην καθημερινότητα.

Για τον λόγω αυτό παραθέτουμε παρακάτω απαντήσεις  σε βασικά θέματα οράσεως.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με οποιοδήποτε θέμα οράσεως μπορείτε να μας επισκεφτείτε στο κατάστημα μας όπου θα σας μετρήσει έμπειρος και διπλωματούχος  οπτομέτρης.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΥΩΠΙΑ; 

 

Για έναν ασθενή που έχει μυωπία, τα κοντινά αντικείμενα είναι ευδιάκριτα, αλλά τα μακρινά αντικείμενα (όπως είναι ο σχολικός πίνακας, μια πινακίδα στο δρόμο, ή ένα πρόσωπο πέρα από το δωμάτιο) είναι θολά και δύσκολο να διακριθούν. Πάνω από το 25% των ενηλίκων παγκοσμίως έχουν μυωπία. 

ΑΙΤΙΑ: 
Η μυωπία εμφανίζεται όταν το μάτι είναι κατ'ασυνήθιστο τρόπο μακρύ, ένα σχήμα που αναγκάζει τις ακτίνες του φωτός να εστιάσουν πολύ μακριά μπροστά από τον αμφιβληστροειδή. Μια κληρονομική κατάσταση, ανακαλύπτεται συχνά όταν τα παιδιά είναι 8 έως 12 ετών. Κατά τη διάρκεια των εφηβικών ετών, η μυωπία μεγαλώνει. Μεταξύ των ηλικιών 20 και 40 τείνει προς την σταθεροποίηση. Εκτός από την κληρονομική μυωπία που μπορεί να φτάσει σε αρκετά υψηλούς βαθμούς υπάρχει και η μυωπία προσαρμογής η οποία συνήθως περιορίζεται σε χαμηλότερους βαθμούς και οφείλεται στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου που στερείται μακρινών πλάνων (Η/Υ, διάβασμα, δουλειά γραφείου, πολύ τηλεόραση).
Οι άνθρωποι που έχουν υψηλή μυωπία κινδυνεύουν περισσότερο να πάθουν αποκόλληση αμφιβληστροειδούς. 

ΟΠΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ: 
Γυαλιά, φακοί επαφής, οπτικές ασκήσεις σε αρχικά στάδια μυωπίας

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΜΕΤΡΩΠΙΑ; 

 

Σε αντίθεση με αυτό που υποδηλώνει το όνομα, οι άνθρωποι που έχουν υπερμετρωπία έχουν θολή όραση σε όλες τις αποστάσεις εκτός αν καταβάλλουν συνεχή προσπάθεια για εστίαση, η οποία όμως μπορεί να οδηγήσει σε ζαλάδες, πονοκεφάλους και κόπωση του ματιού. Τα μωρά και τα παιδιά έχουν συνήθως υπερμετρωπία, όσο όμως τα μάτια τους αναπτύσσονται και μεγαλώνουν, η κατάσταση διορθώνεται από μόνη της περίπου μέχρι την ηλικία των επτά με οκτώ ετών. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια νεαρά άτομα που ενώ έχουν υπερμετρωπία, δεν το γνωρίζουν, γιατί τα μάτια τους κάνουν μεγάλη προσαρμογή και βλέπουν χωρίς την βοήθεια γυαλιών ή φακών. 

ΑΙΤΙΑ: 
Η υπερμετρωπία εμφανίζεται όταν το μάτι είναι κοντύτερο από κανονικό. Αυτό το σχήμα αναγκάζει τις εικόνες να εστιάζονται πίσω από τον αμφιβληστροειδή αντί πάνω του. Η υπερμετρωπία είναι συνήθως κληρονομική. 

ΟΠΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ: 
Γυαλιά, φακοί επαφής.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΕΣΒΥΩΠΙΑ;

 

Οι άνθρωποι με πρεσβυωπία θεωρούν συχνά ότι έχουν γίνει υπερμετρωπικοί, ενώ μπορούν να διαβάσουν τις πινακίδες στους δρόμους και να δουν τηλεόραση άνετα, είναι ανίκανοι να δουν μικρά τυπωμένα πράγματα, όπως ο τηλεφωνικός κατάλογος, ή η εφημερίδα. Στην πραγματικότητα, εκτιμώντας ότι η υπερμετρωπία προκαλείται από ένα «παραμορφωμένο» μάτι, η πρεσβυωπία είναι απλά το αποτέλεσμα του φακού που γίνεται λιγότερο εύκαμπτος με την πάροδο της ηλικίας. 

ΑΙΤΙΑ: 
Το όνομα πρεσβυωπία προέρχεται από το ελληνικό πρόθεμα πρέσβυ- που έχει την έννοια του ηλικιωμένου. Στους νέους, ο φακός είναι μαλακός και εύκαμπτος, και μεταμορφώνεται εύκολα για να εστιάσει. Κατά τη διάρκεια του χρόνου υπάρχει μια βαθμιαία σκλήρυνση του υλικού που είναι φτιαγμένος ο φακός, κατά συνέπεια, η δυνατότητά του να εστιάζει μειώνεται σταθερά.

ΟΠΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ: 
Γυαλιά, φακοί επαφής.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΣ; 

 

Για τους ανθρώπους με αστιγματισμό, όλα τα αντικείμενα και κοντά και μακριά, είναι διαστρεβλωμένα. Οι εικόνες είναι θολές επειδή μερικές από τις ακτίνες φωτός εστιάζονται και άλλες όχι. Αυτό είναι παρόμοιο με τη διαστρέβλωση που παράγεται από μια κυματιστή διατομή του γυαλιού. 

ΑΙΤΙΑ: 
Ένας κανονικός κερατοειδής χιτώνας είναι στρογγυλός και ομαλός ενώ στον αστιγματισμό δημιουργεί μια παραμόρφωση ανάλογη με το βαθμό του αστιγματισμού που αναπτύσσεται., Ο αστιγματισμός μπορεί να εμφανιστεί σε συνδυασμό με τη μυωπία και την υπερμετρωπία. 

ΟΠΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ: 
Γυαλιά, φακοί επαφής.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ;

Ο καταρράκτης είναι η θόλωση του φυσικού φακού του ματιού. Ο φυσικός φακός του ματιού βρίσκεται πίσω από την ίριδα, έχει το μέγεθος φακής και φυσιολογικά είναι διαυγής. Δεν προλαμβάνεται ούτε θεραπεύεται με φάρμακα. Είναι μια πολύ συνηθισμένη πάθηση και συνήθως παρουσιάζεται με την πάροδο της ηλικίας. Μερικές φορές μπορεί να προκληθεί από τραυματισμό, ορισμένες παθήσεις (π.χ. διαβήτη, φλεγμονές του ματιού κ.τ.λ), παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο χωρίς γυαλιά ηλίου ή φάρμακα όπως η χρόνια χρήση κορτιζόνης. Σε ελάχιστες περιπτώσεις μπορεί και ένα παιδί να γεννηθεί με καταρράκτη (συγγενής καταρράκτης).

Ποιά είναι τα συμπτώματα του καταρράκτη;

        1. Θάμπωμα με προοδευτική μείωση της                      όρασης για μακριά ή για κοντά. Η όραση                  γίνεται ολοένα και λιγότερο σαφής

        2. Λάμψεις και αντανακλάσεις γύρω από                      ορισμένα αντικείμενα

        3. Εξασθενημένη αντίληψη χρωμάτων

        4. Εντονη ενόχληση στον ήλιο

 

Ολα τα παραπάνω συμπτώματα μπορούν να επηρεάσουν τις καθημερινές δραστηριότητες όπως:

         1. Οδήγηση, ειδικά το βράδυ ή σε πολύ                         δυνατό φως

         2. Διάβασμα ή παρακολούθηση τηλεόρασης.               Σε ορισμένες περιπτώσεις, στα αρχικά                       στάδια μερικών τύπων καταρράκτη, το                     διάβασμα επιτυγχάνεται χωρίς γυαλιά

         3. Ράψιμο ή άλλες ασχολίες που απαιτούν                   λεπτομερή παρατήρηση των αντικειμένων

ΠΩΣ ΝΑ ΦΟΡΕΣΕΙΣ ΕΝΑ ΦΑΚΟ ΕΠΑΦΗΣ 

Το να βάλεις και να βγάλεις ένα φακό επαφής είναι πραγματικά εύκολο. Μετά από μερικές δοκιμές, θα εξοικειωθείτε και θα σας φαίνεται πολύ απλό. Εδώ είναι μερικές συμβουλές για να σας βοηθήσουν.

 

  Γενικά 

 

       1. Πάντα να πλένετε τα χέρια σας με                               σαπούνι και να τα σκουπίζετε με μια                           πετσέτα πριν πιάσετε τους φακούς σας. 

 

       2. Να καθαρίζετε, να ξεπλένετε και                                  απολυμαίνετε τους φακούς σας κάθε φορά                 που τους βγάζετε.

 

       3. Πάντα να ξεκινάτε με τον ίδιο φακό για να                μην μπερδέψετε το δεξί με τον αριστερό                    φακό επαφής

 

 Φορώντας τον φακό επαφής:

 

        1. Πάντα να καθαρίζετε το φακό επαφής με                    φυσιολογικό ορό πριν τον φορέσετε στο                    μάτι σας

 

        2. Βάλτε το φακό στην άκρη του δείκτη του                  χεριού με το οποίο γράφετε. Βεβαιωθείτε                  ότι ο φακός είναι από τη σωστή μεριά (οι                   άκρες πρέπει να τείνουν να ακουμπήσουν)

   

       3. Κοιτάξτε ευθύς μπροστά σε έναν καθρέφτη.              Τραβήξτε απαλά το κάτω βλέφαρό σας                        με το μέσο δάχτυλο του ίδιου χεριού

 

        4. Τραβήξτε το καπάκι του βλεφάρου επάνω,                με το δείκτη του άλλου χεριού και                                κοιτάξτε ψηλά

 

       5. Τοποθετήστε μαλακά το φακό στο                                χαμηλότερο λευκό μέρος του ματιού

       6. Αφήστε το δάχτυλό σας και το βλέφαρο

      7. Κοιτάξτε κάτω, και κλείστε τα μάτια σας                    για μια στιγμή. Ο φακός επαφής θα                            κινηθεί προς το κέντρο του ματιού μόνος του

 

       8. Κάνετε την ίδια διαδικασία για τον άλλο                     φακό

 

Αφαιρώντας τον φακό επαφής από το μάτι:

 

        1. Κοιτάξτε επάνω και τραβήξτε το κάτω                        βλέφαρο με το μέσο δάχτυλο του χεριού με              το οποίο γράφετε

       

       2. Τοποθετήστε το δείκτη στη χαμηλότερη                     άκρη του φακού σας, και γλιστρήστε το φακό            στο κάτω λευκό του ματιού σας

       

        3. Πιέστε το φακό ελαφριά μεταξύ του δείκτη                 και του αντίχειρά σας και αφαιρέστε τον                  μαλακά

 

        4. Κάντε την ίδια διαδικασία για τον άλλο                      φακό

  ΠΟΛΥΕΣΤΙΑΚΑ ΓΥΑΛΙΑ

Οι σημερινοί πρεσβύωπες έχουν πιο δραστήρια κοντινή όραση από τις προηγούμενες γενιές. Το πολύωρο διάβασμα, η χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι οθόνες των κινητών τηλεφώνων είναι στοιχεία του σύγχρονου τρόπου ζωής. Τα πολυεστιακά γυαλιά έρχονται να καλύψουν αυτές ακριβώς τις καθημερινές ανάγκες. 

Πως λειτουργούν; 
Η πάνω μεριά του φακού, αυτή από την οποία κοιτάζει το μάτι όταν κοιτάζει ευθεία μπροστά, είναι αφιερωμένη στην κάλυψη της μακρινής όρασης. Έτσι διορθώνει την τυχόν μυωπία, υπερμετρωπία ή αστιγματισμό. Κάτω από αυτή την περιοχή, ξεκινάει μια προοδευτική αλλαγή της δύναμης του γυαλιού, δίνοντας στο μάτι την δυνατότητα να βλέπει σε όλο και πιο κοντινή ζώνη καθώς κινείται προς τα κάτω. Η κατώτερη περιοχή του γυαλιού είναι ένα καθαρόαιμο κοντινό γυαλί, ιδανικό για διάβασμα. Έτσι, κάνει την δουλειά από τρία ζευγάρια γυαλιά: ένα μακρινό, ένα ενδιάμεσο και ένα κοντινό.

 

 

                 ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

1. Η συνταγή των γυαλιών διαφέρει από αυτή των φακών επαφής λόγω της απόστασης που έχουν τα αντίστοιχα από τα μάτια.


2. Η πάθηση του αστιγματισμού μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους. Χρησιμοποιώντας ένα ζευγάρι αστιγματικά γυαλιά ο πονοκέφαλος φεύγει και ταυτόχρονα βελτιώνεται η όραση.


3. Αποφεύγετε την αγορά γυαλιών από μικροπωλητές. Τα γυαλιά αυτά δεν έχουν περάσει τον απαραίτητο ποιοτικό έλεγχο. Η παρατεταμένη χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα οράσεως ιδίως σε πρόωρη αύξηση της πρεσβυωπίας.


4. Για τους λάτρεις των σπόρ υπάρχουν ειδικά κατασκευασμένα γυαλιά τα οποία είναι άθραυστα.

 

 

bottom of page